Contact Us on WhatsApp

Driving Skills For Life laat jongeren risico's in het verkeer ervaren

20-9-2017

Uit nieuw onderzoek van Ford blijkt dat jonge automobilisten risico’s nemen achter het stuur van de auto van hun ouders. Veel jongeren lenen de auto zonder te vragen, rijden te hard, gebruiken hun mobiele telefoon en rijden onder invloed van alcohol of drugs.

Het onderzoek, dat in opdracht van Ford werd uitgevoerd, onderstreept de noodzaak van een speciale rijopleiding in Europa. In Europa zijn auto-ongevallen de belangrijkste doodsoorzaak onder jonge bestuurders. Bovendien zorgt de financiële druk ervoor dat jongeren langer thuis wonen. Zo rijdt 82% van de ondervraagden in de familie-auto, overtreedt 39% de snelheidslimiet, rijdt 35% zonder toestemming in de auto van hun ouders en gebruikt 27% de mobiele telefoon tijdens het rijden om te bellen, te sms’en of selfies te maken. Nog eens 6% van de ondervraagden geeft zelf aan wel eens onder invloed van alcohol te rijden.

“Weer terug naar je ouders verhuizen – of überhaupt niet op jezelf gaan wonen – kan leiden tot wrijving tussen de ouders en de jongeren,” vertelt Jim Graham, manager Ford Driving Skills for Life. “Jonge volwassenen zien de familie-auto als een vrijheidsmiddel, de basis voor sociale activiteiten. Voor hun eigen veiligheid en die van andere weggebruikers – helemaal wanneer ze in een auto rijden die meer power heeft dan ze gewend zijn – moeten ze echter zorgen dat ze op een verantwoorde manier kunnen rijden.

Ongeveer de helft van de 18-29 jarigen in Europa woont nog of weer thuis bij hun ouders. Jeugdwerkloosheid, de stijgende huurprijzen en de lastige huizenmarkt dragen hier allemaal aan bij. Na hun studies keren studenten vaak weer terug naar huis. Dit wordt ook wel de zogenaamde boomerang-generatie genoemd.Veilig Verkeer Nederland steunt Driving Skills for Life

“Bewustwording is naar mijn idee het belangrijkste aspect van dit programma” zegt Rob Stomphorst van Veilig Verkeer Nederland. “Praten over rijden onder invloed of gebruik maken van de smartphone tijdens het rijden is één ding, maar de boodschap wordt pas echt effectief als je zelf ervaart hoe deze zaken je rijvaardigheid beïnvloeden. Dat is één van de sterke aspecten van Driving Skills for Life.”

Wereldwijd wordt Driving Skills for Life in meer dan 35 landen georganiseerd en hebben al ruim 1 miljoen jonge bestuurders deelgenomen. Dit jaar vindt het gratis Driving Skills for Life evenement voor de derde keer plaats in Nederland. Op 29 en 30 september en 1 oktober bij het Rijvaardigheidscentrum in Lelystad. Jongeren tot 24 jaar, in het bezit zijn van een geldig Nederlands rijbewijs en graag meer willen leren, kunnen zich aanmelden op de website.

 Deel dit bericht

Nieuws

Aanbiedingen

De laatste aanbiedingen

Nieuws

Laatste nieuws