Contact Us on WhatsApp

Zijn natte bladeren op de weg net zo glad als sneeuw?

Nieuwe Focus Active slipmodus

29-11-2018

De eerste tekenen van de herfst staan vaak in het teken van uitgevallen bladeren. In eerste instantie een mooi gezicht, toch kunnen natte herfstbladeren ook tot natte wegen leiden.

Een aantal kenners gaat zelfs zo ver dat ze natte bladeren op het wegdek met sneeuwoverlast vergelijken. De vraag is nu of natte bladeren op het wegdek net zo glad zijn als sneeuw. Een groep met Ford-technici heeft dit uitgezocht.

Het was vrij eenvoudig om gegevens over sneeuw te vergaren, dit kon onder andere met tests met auto’s op sneeuwrijke locaties in Scandinavië uitgevoerd worden. Een nat wegdek met bladeren uittesten was iets moeilijker. Om dit uit te testen heeft men zakken met bladeren verzameld en die vervolgens op de rijbaan op het testterrein van Ford in Lommel, België bedekt.

Met behulp van een apparaat om wrijving te testen, heeft men kunnen testen hoe glad deze ondergrond nu echt kan worden. In sommige tests bleek zelfs dat een wegdek met natte bladeren net zo glad als sneeuw kan zijn.Het was een leuk experiment om uit te voeren, maar het gaat om een serieus probleem”, aldus Eddy Kasteel, Development Engineer bij Ford Europa. “De meeste mensen weten dat ze in de sneeuw langzamer en voorzichtiger moeten rijden. Maar veel minder mensen houden net zoveel rekening met wegen die bedekt zijn met bladeren, terwijl die net zo glad kunnen zijn.

De gladheid van wegen wordt in de eenheid µ (mu) gemeten, hoe lager de waarde hoe gladder het wegdek. Tijdens testen met de gladste bladeren zijn waarden tussen de 0,3 en 0,4 gemeten. Dat is net zo glad als op een besneeuwde ondergrond.

Hetzelfde team heeft aan de ontwikkeling van de ‘slipmodus’ van de nieuwe Ford Focus Active crossover gewerkt, die volgende maand op de markt verschijnt.  De ‘slipmodus’ zorgt ervoor dat de auto een betere grip heeft op wegen die bedekt zijn met onder ander ijs, sneeuw en natte bladeren.

Door middel van snelle aanpassingen aan het stabiliteitssysteem, acceleratie en remmen, wordt voorkomen dat de auto gaat glijden of van de weg raakt.

Neem voor meer info contact met ons op

Nieuws

Aanbiedingen

De laatste aanbiedingen

Nieuws

Laatste nieuws