Contact Us on WhatsApp

Alweer nummer 1

24-5-2019

De krachtige, zuinige en veelzijdige 1,0-liter EcoBoost-motor van Ford is vandaag uitgeroepen tot 'International Engine and Powertrain of the Year 2019 (IEPOTY)' in de subklasse tot 150 pk. Voor Ford is dit de elfde IEPOTY-prijs die de motor heeft verdiend sinds de 2012.

Krachtig, zuinig en veelzijdig Ford

De compacte 1.0 EcoBoost motor levert tot 155 pk vermogen voor een responsieve en belonende rijervaring. De 1,0-liter Ford Ecoboost-motor zit momenteel in 1 op de 4 nieuwe modellen die in Europa verkocht worden. De compacte benzinemotor met lage inwendige wrijving is in meer dan een kwart van alle in 2018 verkochte Ford-modellen te vinden. Ruim 410.000 voertuigen van de Fiesta hatchback-gezinsauto tot de Transit bedrijfswagens.

Dit betekent dat Ford's kleine 1.0-liter motor een 'International Engine and Powertrain of the Year' award heeft gewonnen voor de elfde KEER - een opmerkelijk succes voor de populaire krachtbron. In 2012 werd de EcoBoost geïntroduceerd door de toenmalige baas Alan Mulally - hij kuste de motor op het podium - de ingekrompen Ecoboost is de steunpilaar geworden van het Ford Fiesta-assortiment, het best verkochte Ford model van België.Ford zegt dat de motor zo klein is, dat hij op een vel A4-papier past. Dit betekent dat het zeer efficiënt is, maar niet op stroom werkt: dankzij de turbo-boost kan het tot 140 pk leveren. Een binnenkort te verwachten milde hybride versie zal nog krachtiger zijn, tot wel 155 pk. Deze zal zelfs in de grote Ford Transit Custom bus gebruikt worden, als plug-in hybrid.

Ford begon betwistbaar de trend voor inkrimping met de Ecoboost-motor. Tegenwoordig zijn er talloze kleine motoren met drie cilinders en turbo's maar Ford was het eerste grote merk dat deze sprong maakte.

Buitengewone cilinderuitschakeling

Onlangs kregen de Ford Focus en Transit Connect een verbeterde 1.0-liter EcoBoost-benzinemotor die minder brandstof verbruikt dankzij een buitengewone cilinderuitschakeling. Nooit eerder in de auto-industrie werd cilinderuitschakeling toegepast op een drie-cilindermotor.

Andere verbeteringen zijn onder andere te vinden in de cilinderkop, het brandstofinjectiesysteem en het emissieregelsysteem. De verbeterde 1.0 EcoBoost-motor wordt in de loop van dit jaar ook in andere Ford-modellen geleverd.

“De 1.0-liter EcoBoost-benzinemotor vormt na zeven jaar en elf IEPOTY-awards nog steeds de benchmark voor compacte benzinemotoren”, zegt Carsten Weber, manager, Research & Advanced Powertrain Engineering, Ford of Europe. Zelfs na 1,6 miljoen geproduceerde 1.0 EcoBoost-motoren, hebben we nog niet het volledige potentieel weten te benutten. De compacte benzinemotor vormt de basis voor nieuwe, efficiëntere, geëlektrificeerde aandrijflijnen die later dit jaar op de markt komen.”

Basis van hybridemotoren

Ford kondigde eerder dit jaar aan dat de 1.0 EcoBoost-motor de basis vormt voor krachtige motoren met mild-hybridetechniek in de nieuwe Fiesta EcoBoost Hybrid en Focus EcoBoost Hybrid. Deze motoren staan garant voor een lager brandstofverbruik en een lagere uitstoot, zonder afbreuk te doen aan het kenmerkende rijplezier van Ford.

Bij de mild-hybridemotoren is de reguliere dynamo vervangen door een speciale dynamo met ingebouwde elektromotor, ook wel ‘Belt-driven Integrated Starter Generator’ (BISG) genoemd. Tijdens het remmen en uitrollen fungeert de startdynamo als generator en wordt een 48V-batterij opgeladen met kinetische energie die daarbij vrijkomt.

Meer rijplezier, lagere uitstoot en lager verbruik

De elektromotor in de startdynamo ondersteunt de benzinemotor om brandstof te besparen en de uitstoot nog verder terug te dringen. Ook zorgt hij voor een extra koppeling bij lage toerentallen. Daarmee wordt het turbogat zodanig opgevangen, dat de ingenieurs kans zagen om een grotere turbo te monteren, resulterend in een hoger motorvermogen van 114 kW (155 pk) en meer rijplezier.

De 1.0 EcoBoost-benzinemotor is ook te vinden in de Transit Custom Plug-In Hybrid en Tourneo Custom Plug-In Hybrid. Hier fungeert deze motor uitsluitend als generator om indien noodzakelijk de accu’s bij te laden en worden de wielen door een elektromotor aangedreven. Beide modellen bieden hiermee de mogelijkheid om 1000% ‘zero emission’ te rijden in stedelijke gebieden zonder ‘range anxiety’.

De Transit Custom Plug-In Hybrid wordt momenteel in Londen getest om de voordelen voor klanten en het milieu in kaart te brengen. Eind dit jaar zal de Transit Custom Plug-In Hybrid ook voor Belgische klanten te bestellen zijn.

De reeds eerder gewonnen International Engine of the Year awards van de 1.0 EcoBoost-benzinemotor zijn:

  • Overal winnaar: 2012, 2013 en 2014
  • Beste nieuwe aandrijflijn: 2012
  • Beste nieuwe aandrijflijn tot 1,0-liter: 2012, 2013, 2014, 2015, 2016 en 2017
  • Winnaar in de categorie tot 140 kW (150 pk): 2019

Neem contact opBoek een testrit


Nieuws

Aanbiedingen

De laatste aanbiedingen

Nieuws

Laatste nieuws